Ash Wednesday

Ash-wednesday. Det låter annorlunda på engelska som så mycket annat, lite coolare… Känns som om askonsdagen liksom inte riktigt har en given plats i vår vardag längre. Ingen obligatorisk dag som gör att klockorna stannar och vi klär oss i säck och aska… Går det att erövra den igen? Fettisdagen följs av askonsdagen. Karnevalsdag då vi får säga farväl till kött (carne val), från fest till förgänglighet.

Jag har precis haft en askondsdagsmässa i S:t Petri. Allvaret lägger sig och allvaret känns bra. Vi lever i en tid som kräver eftertanke, mer än vad vi tror. Fy sjutton vad allt ska gå fort och jag är en av dom som förespråkar det sagda. Snabbt snabbt, fortare fortare. Nu börjar en ganska lång vandring, inte bort men hem. En vandring som ska ha en riktning inåt, på dina egna stigar. Så ofta jag tänker att den resan är den allra svåraste, den smärtsammaste och kanske ensammaste… I dag börjar resan på ”Kärlekens väg”.

Fasteperiodens tradition är urgammal och den sträcker sig över 40 dagar fram till påsk. En bra tid för eftertanke. Reflektion över jag det liv jag lever eller som jag vill leva och som ska leda mig in i evigheten? Hur mår jag i mina relationer? Tar jag ansvar? Älskar jag mig själv? Vad kan jag avstå till förmån för min nästa? Så många frågor men också ganska så många dagar att fundera. Det är lätt att vi bara glassar vidare, inte stannar upp, inte reflekterar och vips så är det över – livet, som vi ofta älskar och njuter av.

I kväll har jag tecknat kors på handen för den som vill, och i pannan på den modige. Askan ska påminna om vår förgänlighet, och den tecknas som ett kors som berättar om hoppet, om livet som segrar. För livet är starkt. Även om jag känner mig liten, svag, orkeslös och ensammast så har vi en inneboende kraft som är urstark. Kanske kan 40 dagar vara lagom tid att hitta tillbaka till, eller för första gången finna den kraften?

Låt oss prova… Fundera hur du vill göra din inre resa dessa dagar. Skapa en medvetenhet som faktiskt fördjupar, det kan jag lova. Bara tanken gör något med oss…

Kärlekens väg… Ja, vem vill inte vandra den… Vem vill eller kan avstå det erbjudandet…

Pöss Pöss, var rädd om dig

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s